Menu
Search

North West Cambridge Hotel

A neighbourhood hub

Scroll
Client: Edyn Group
Status: Under construction
Location: Eddington, Cambridge
Show more
Type/Sector: Leisure
Tagged: Mixed Use

Collaborators

Structural Engineer Manhire Associates
M&E Consultant Applied Energy
Environmental Consultant Applied Energy
Sustainability Consultant Applied Energy & AECOM
Cost Consultant Tower Eight
Landscape Consultant Robert Meyers Associates
Project Manager Gardiner & Theobald

The North West Cambridge Hotel forms a hub for visitors and residents of the new community of Eddington and offers a new model for social, environmental and economic sustainability.

Collaborators

Structural Engineer Manhire Associates
M&E Consultant Applied Energy
Environmental Consultant Applied Energy
Sustainability Consultant Applied Energy & AECOM
Cost Consultant Tower Eight
Landscape Consultant Robert Meyers Associates
Project Manager Gardiner & Theobald
Massing model- an efficient hotel grid around a landscaped courtyard
Massing model- an efficient hotel grid around a landscaped courtyard
Aparthotel entrance portal popping out of a heavy and textured masonry mass
Aparthotel entrance portal popping out of a heavy and textured masonry mass
01 The heart of a new neighbourhood

Created in close consultation with the University of Cambridge Quality Panel and Cambridge City Council, the aim of the hotel is to create a civic, community focused building.

The hotel sits at the centre of the Eddington Masterplan that comprises 3,000 homes; accommodation for 2,000 postgraduates; academic and research and development space; community facilities; and a care home. Its proximity to the centre of this new neighbourhood represents an opportunity for the site to become a place for both residents and the wider area to use. Hence the arrangement of the predominantly four-storey building around a beautiful central courtyard garden, landscaped by Robert Myers Architects, which will be accessible to all.

Reminiscent of a Cambridge court, this landscaped garden will be clearly visible and inviting as a public space thanks to wide covered routes from Market Square and the primary school. Around the perimeter of this garden, the ground floor is arranged as three separate elements: hotel lobbies, retail space and co-working and cafe/restaurant. These active, transparent, permeable spaces will open up to the garden and covered external areas, giving the ground floor a varied and lively feel.

The Hyatt hotel floats above a flexible and transparent ground floor, housing restaurant, coffee roastery and co-working within the lobby space
The Hyatt hotel floats above a flexible and transparent ground floor, housing restaurant, coffee roastery and co-working within the lobby space
Entrance portals signify the main entrances, adding human scale and legibility to the street
Entrance portals signify the main entrances, adding human scale and legibility to the street
02 Distinct hotel experiences

The design, commissioned by Edyn Group, offers two distinct hotel experiences: a Locke apart-hotel and a Hyatt Centric boutique hotel. It also contains a café, retail and co-working spaces to further improve the building’s economic viability.

150 Hyatt Centric guest rooms and 180 Locke apart-hotel rooms are accommodated on a double-stacked corridor wrapped around the courtyard on first, second and third floors. In contrast to the open ground floor, the rooms for these hotels are private, more densely arranged and built from masonry. This defines the over-arching concept of a solid mass suspended above a lightweight, transparent base.

Cores for vertical circulation and storage space are located to the internal corners, maximising efficiency and facade aspects. Two distinct elevation treatments on the exterior of the building indicate the Hyatt Centric and Locke’s different identities.

At the southeast corner of the roof, a pitched-roof canopy, visible from the street below, will be used to host seasonal events and offers panoramic views back to Cambridge and its colleges.

Large covered spaces at ground connect the courtyard to the Market Square. An illuminated roof canopy marks the key civic corner, enticing visitors up to the rooftop
Large covered spaces at ground connect the courtyard to the Market Square. An illuminated roof canopy marks the key civic corner, enticing visitors up to the rooftop

The North West Cambridge Hotel is a unique opportunity to provide a remaining piece of the puzzle within the Eddington masterplan- a civic building that will be shared and enjoyed by the local community as well as hotel visitors. I have greatly enjoyed the truly collaborative and iterative process that this project entailed- working closely with the University Quality Panel, Cambridge City Planners, Hotel operators and local stakeholder groups, to create a place that will be much more than somewhere to stay overnight

Tonia Tkachenko
Tonia Tkachenko
Associate
Wick Lane

Insight: Tonia Tkachenko

03 Sustainable credentials

The project has been developed with a high level of energy efficiency in mind, and a target BREEAM Excellent rating.

The project has been developed with a high level of energy efficiency in mind, and a target BREEAM Excellent rating.

Heating and cooling to the Hyatt guest rooms will be via a heat recovery air conditioning system with smart design and sensors linked to openable windows. This ‘mixed-mode’ approach ensures brand standards are met while free cooling benefits are implemented as per the sustainability requirements.

The landscape spaces in the central courtyard will also improve biodiversity and contribute to the sustainable drainage strategy.

Relaxed, informal and chic, this sustainably built, community minded and economically diverse hotel complex will become a place to meet and a place to relax for visitors and residents alike.

Related Projects


Projects tagged:

North West Cambridge Hotel

Close

North West Cambridge Hotel

Tonia Tkachenko

Close
Close